Rain


14/07/2015

Biskut Roti Coklat Nestum



Assalamualaikum dan selamat hari raya kepada semua pengunjung blog . Sebenarnya post ni Cikgu nak muatkan dalam blog DuniaKecilKu. Tetapi memandangkan blog tersebut masih belum ready sepenuhnya..di sinilah Cikgu menumpang.

Suasana hari raya kian terasa...hari ni dah 27 Ramadan 1436H. Kebanyakan suri rumah dah sibuk membuat persiapan raya termasuklah menyediakan kuih raya. Memang ramai yang dah expert bab-bab kuih ni,...pejam mata pun boleh buat. Sukatan bahan-bahan main agak-agak jer pun menjadi..

Namun, masih ada yang terbelek-belek mencari resepi dalam Internet, buku-buku resepi dan tak kurang juga yang bertanyakan tips dan petua kepada kawan-kawan. 

Cikgu ni masih belum boleh join group yang expert ...semiexpert pun rasanya tak layak. So, ternetlah tempat rujukan utama Cikgu. 

Dalam usaha  mencari-cari resepi yang sedap, unik dan mudah serta kos murah..akhirnya Cikgu telah menemui resepi muah muah muah spesel di http://www.fieza.net. Fieza namakan biskutnya Biskut jejari Roti Coklat, tapi Cikgu ubahlah sikit coz Cikgu tak gunting jadikan jejari...agak lebar gitu.Thanks Fieza share resepi yang teramatttt mudah ni...

Jom kita lihat bahan-bahan untuk resepi Biskut Roti Coklat Nestum. Cekedaut>>>

Roti High5 Sure Value (Cikgu ikut saranan Feiza sebab dia dah buat experimen)
Coklat masakan Bunga Raya (200 gm)
Nestum original (25 gm)
2 sudu makan butter

Simplekan bahan-bahannya...

Kita check cara-caranya pulak>>>

1. Gunting roti ikut (saiz dan bentuk terpulang masing-masing)
2. Letak dalam dulang pembakar (Fieza pesan jarak-jarakkan)
3. Bakar sampai garing (kekuningan)
4. cairkan coklat yang dicampur butter secara double boil
5. Celupkan roti yang dibakar tadi
6. Masukkan ke dalam longgokan nestum...nestum akan melekat pada roti.
7. Biarkan sejuk sebelum simpan dalam bekas kedap udara.

Gitu jer caranya...mudahkan?

Cubalah jangan tak cuba. Dijamin sedappp.
Kalau nak makan biskut yang Cikgu buat, datanglah ke rumah.